Lluita de poders

13juny10

Com sempre, a qui li toca rebre no ha iniciat la baralla. Ni tan sols hi participa. És exactamente el que passa amb la crisi econòmica en què es troben immersos tots els països, tots sense excepció, i que estan pagant els que els habiten. Els ciutadans europeus es troben en mig d’una crisi entre dos grans ens: els estats i els mercats. Si en un primer moment el causant de la crisis va ser el deute privat propiciat per la bombolla de les hipoteques subprime, ara és al contrari. L’Estat, que aleshores es va veure en l’obligació d’ajudar els mercats privats ara és el que es troba amb un deute impossible de saldar. Ara és el torn dels mercats privats que, malauradament, han decidit jugar brut i els cobren a un preu molt alt la seva ajuda. Els deutes públics es paguen a preu de mercat i en el cas espanyol aquest és el camí directe a la ruïna.

I a què ha vingut aquest canvi de posicions? Aquest gir és degut al poder que han agafat els mercats, que s’han crescut i se situen per sobre dels estats. La crisi del 2010 no és més que una lluita entre poderosos, una batalla de poder entre estats i mercats. Ara per ara l’estan perdent els primers, però qui la paga són els ciutadans que, per culpa del joc temerari de dos, veuen retallats els sous i els llocs de treball.

En tota aquesta història de lluita de poders, els mitjans de comunicació, el quart poder per excel·lència, també tenen un paper important. Els mitjans són els encarregats d’explicar les històries, els conflictes, les guerres i també les crisis. Explicar-les, no crear alerta social, com ha estat el cas. Les catàstrofes i la fi del món agraden molt als diaris, però quan la situació és delicada i la qualitat de vida de tanta gent està en joc no és hora de jugar a espantar amb exageracions que deixen els ciutadans morts de por nedant a favor de la marea. Els diaris tenen una responsabilitat social i de ben segur que no té res a veure amb crear situacions de pànic que empitjoren la ja nefasta percepció que tots tenim de la crisi.

L’última resolució del Fons Monetari Internacional dóna un punt més als mercats. La valoració del FMI després d’una setmana analitzant la situació espanyola és que Espanya necessita “reformes exhaustives”. Aquestes reformes passen per facilitar l’accés de les caixes als mercats convertint-les en societats amb accions . S’obre la porta, doncs, a la privatització, una de les millors sortides en un moment en què els diners públics es troben en números vermells. Davant d’aquesta situació, els ciutadans no podem fer res més que esperar. Com en qualsevol batalla, volem que la lluita la guanyin els bons, però a hores d’ara és impossible saber qui són.No Responses Yet to “Lluita de poders”

  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: